LJUBOMIŠLJE

LJUBOMIŠLJE

PostPostao/la hasan dana 18 tra 2008, 18:16

LJUBOMIŠLJE

Danima pokušavam pisati o Ljubomišlju. I danima bježim od pisanja. Kao da ne želim svoje
djetinjstvo, svoju ranu mladost izložiti drugima. Pokušati sačuvati za sebe, sakriti negdje.Zakopati u duši bar dio nečega, dio veselog, sretnog i lijepog djetinjstva i prvog mladalačkog zanosa.
A napisati "bilo je toliko kuća..." mi nekako suhoparno.
U Docevima je smještena jedna od najvećih srednjovjekovnih nekropola u ovom području. Rođen sam pored njih, 50-ak metara dalje. Grijao se na toplini spomenika. Zamišljao te ljude kakvi li su bili....


Sljedeće je sa naše stranice zepa-online.com /MRAMORJA/


LJUBOMISLJE
Pokraj pješacke staze koja se strmom prodolinom potoka Bukovika naglo uspinje nad koritom rijeke Žepe, povezujuci kotlinu Žepe sa Ljubomišljem, jednim od sela na obodu žepske kotline, nalazi se lokalitet Docevi, na kome su smješteni ostaci jedne od najznacajnijih srednjovjekovnih nekropola tog kraja. Spomenici te nekropole smješteni su vecinom s desne strane staze, u gustom šiblju, dok se njen manji dio nalazi odmah ispod živice, s lijeve strane puta, u zemljištu Ohrana Jahica. Nema sumnje da je, prvobitno, nekropola zaizimala citav prostor, od same padine pa sve do brežuljka na kome se danas nalazi kuca spomenutog Jahica, i da je izvjestan dio spomenika uklonjen stvaranjem putne komunikacije.
Sa mjesta na kome je smještena nekropola ne vidi se Žepa, ali se odatle pruža lijep pogled na ostatke srednjovjekovnog grada Vratara i na samo današnje selo Vratar. Spomenici su, gotovo redovno, obrasli šibljem, dobrim dijelom su zasuti zemljom i pokriveni humusom i mahovinom.
Majdan odakle su spomenici dovoženi na nekropolu nalazi se, sudeci po svemu, odmah iznad nekropole, gdje u stijenama zvanim Hrid, odnosno Vinac, ima dosta kamena prikladnog za izradu spomenika. Na ovoj lokaciji nalazi se 48 spomenika a kojih 70 metara jugozapadno od nekropole, na uzvišici koja se takode nalazi u zemljištu Ohrana Jahica, s druge strane potoka Bukovika, nalazi se usamljeni spomenik u obliku ploce, kome su dimenzije 176 cm x 96 cm x 46 cm. Ne može se konstatovati da li je spomenik in situ, ili je na to mjesto, radi kakve gradevine prevucen sa same nekropole, što je vjerovatnije.
slika

slika


Na snimku (gore) vidimo stecak ispod koga je izvadjen skelet muskarca star vise od pet vijekova radi analiza o kojima se govori u tekstu.

slika

Tabela pokazuje da se, na ovom području, najviše srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika nalazi u Ljubomišlju.

U Ljubomišlju je život nastavljen i dolaskom Turaka. O tome svjedoči "Tursko groblje" koje se nalazi u neposrednoj blizini kuće Rifeta Saračevića. Intersantno je da se "sadašnje" groblje, u kome su ukopani naše nene i đede nalazi uz samu srednjovjekovnu nekropolu. Kao da smo se, svjesno ili nesvjesno željeli vratiti svojim pretcima.

"Ademovina" i "Milkovina" su dvije parcele zemljišta u sastavu imanja Ohrana Jahića, gdje se nalazi najveći dio spomenika. Priča kaže da su tu nekada živjeli brat i sestra. Pa je brat , dolaskom Turaka prešao na Islam, a sestra ostala u staroj Bogumilskoj vjeri. Brat je posatao Adem, a sestra ostala Milka i po njima ove parcele dobiše imena.


Interesantno je i to da se od nekropole i inače iz Ljubomišlja pruža lijep pogled prema Vrataru, kao tadašnjem centru.
slika

kao iz Vratara prema Ljubomišlju
slika
hasan
Student
 
Postovi: 70
Pridružen/a: 17 tra 2008, 19:07

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: LJUBOMIŠLJE

PostPostao/la hasan dana 18 tra 2008, 18:17

slika

slika


LJUBOMIŠLJE se nalazi na putu koji iz Žepe preko Stopa vodi na sjeverozapad, prema Mandrama i Mislovu. U turskim dokumentima Ljubomišlje se spominje 1711. godine. Da je ovo naselje staro, potvrduje i velika srednjovjekovna nekropola na lokalitetu >>Docevi<<. Nazivi toponima u Ljubomišlju su: Ademovina, Milkovina, Do, Ravan, Docevi ( s lijeve i desne strane potoka Bukovika ima pet lokaliteta pod imenom Docevi ), Ljesnik, Građa, ( pet istoimenih lokaliteta ), Krčevina, Crnčevina, Zajatara, Međ, Vinograd, Podkućnica, Velike njive, Stubo ( njiva i voda ), Smrdan, Dubrave, Drcino selište, Ravne, Lazac, Rupelj, Zahrasnica, Zaklopača, Pavitnica, Glavičica, Zapada, Tepa, Vinac ( stijene iznad nekropole ).


/ZEPA-ONLINE:Porijeklo stanovnistva/

Samo ime "Ljubomišlje" i imena lokaliteta u selu očito nemaju za korijen turski jezik, što je još jedan dokaz da je ovo naselje veoma staro.
Tragajući za podatcima o Ljubomišlju naiđoh na ovo: U Hercegovini postoji Ljubomošlje, Dubrave, Vinac, Tepa, koa i prezime Omanović!

Ako se , slučajno ili namjerno , nađete u Ljubomišlju do ostalih naselja ste daleko ovoliko:


distance to places near Ljubomišlje, Bosnia and Herzegovina ::
// 1.4km to Vrtače // 1.6km to Borovac // 1.2km to Laze // 1.6km to Gradina // 1.7km to Stop // 2.1km to Brezova Ravan // 1.7km to Mandre // 1.6km to Vrelo // 2.3km to Krnići // 3.1km to Gođenje // 2.9km to Brdo // 2.5km to Žepa // 2.9km to Purtići // 2.9km to Kula // 3.5km to Palež // 2.7km to Čavčići // 2.7km to Štitkov Do // 3.3km to Gradina // 3.6km to Borak // 3.2km to Zaugline // 3.3km to Vinjište // 3.3km to Lipova Ravan // 3.9km to Vratar // 3.4km to Bučje // 4.1km to Heljići // 5.0km to Lazovi // 4.3km to Marjanovići // 4.8km to Podljutače // 5.2km to Donje Godomilje [all distances 'as
the bird flies' and approximate]


slika

slika
hasan
Student
 
Postovi: 70
Pridružen/a: 17 tra 2008, 19:07

Re: LJUBOMIŠLJE

PostPostao/la hasan dana 18 tra 2008, 18:18

slika

Izvor "Korana" u centru sela. Ne sjećam se da je ikada presušila.


Ponovo ću se koristiti istarživanjima Žepe i okoline, rađenim 60-tih god.
zepa-online /STANOVNIŠTVO/:

U Ljubomišlju danas ima 29 kuća i 128stanovnika. Rodovi su:

Lisići,koji ne znaju svoje porijeklo;
Mišići, koji su doselili iz Crne Gore , okoline Nikšića

Balaši i Šabanovići su "od davnina" u Ljubomišlju:
Ćeske su doselile iz Žepe prije prvog svjetskog rata;
Saračevići doselili iz Točionika, a Jahići iz Mrča;
Omanovići se smatraju starosjediocima na ovom području. Nisu u rodu sa Omanovićima iz Žepe, koji su doselili iz Crnog Vrha kod Višegrada;
U Ljubomišlju su još živjele porodice Kulovac, Hodžić i Crnac.

slika


slika
hasan
Student
 
Postovi: 70
Pridružen/a: 17 tra 2008, 19:07

Re: LJUBOMIŠLJE

PostPostao/la hasan dana 18 tra 2008, 18:18

slika

Najstariji Ljubomišljani: Jusuf Balaš i Ohran Jahić

slika

Među prvim povratnicima: Raska i Azem Balaš

U LJubomišlje su se do sada vratili: Duda i Hemo Ćesko, Raska i Azem Balaš i Rifet Saračević; ukupno tri domaćinstva.


slika

slika
I na kraju ovog pisanja:
Sve fotografije Ljubomišlja su sa http://www.samirszepa.com
Hvala Samiru na ustupljenim fotografijama. Bez njegove pomoći ovaj prilog ne bih mogao realizovati.
hasan
Student
 
Postovi: 70
Pridružen/a: 17 tra 2008, 19:07


Natrag na ŽEPSKA SELA, NASELJA I OSTALA ZANIMLJIVA MJESTA


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.